УСПЕШНО ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ-АКЦИЈА СЕ НАСТАВЉА
22.09.2011

Пројекат „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјалних рањивих група“ из програма „Exchange 3“, који је у протеклој години реализовала Градска општина Палилула, је завршен.

Током реализације пројекта 4908 социјално угрожених житеља Палилуле добило је бесплатну помоћ стручњака, лекара, социолога, психолога, правника и геронто домаћица, рекао је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула на конференцији за новинаре која је одржана у Медиа центру Ниш. Како је истакао председник Новаковић, пројекат није продужен, иако се испоставило да је изузетно потребан локалној заједници, будући да огромна већина социјално угороженог становништва није у могућности да сама себи помогне. Бенефити порјекта су вишеструки. Најпре, рањивим групама обезбедили смо одговарајућу медицинску, правну и психо-социјалну помоћ а на располагању су им биле и геренто домаћице. Поред тога, у оквиру пројекта обучили смо кадар за рад са рањивим групама. Запослили смо 10 особа а на привременим и повременим пословима ангажовано је 15 лица. Направили смо базу података социјално угрожених становника Палилуле а истовремено смо проширили базу Центра за социјални рад „Свети Сава“ са којима имамо изузетно добру сарадњу. Поред осталог многе кориснике услуга смо упознали са правима која имају када је у питању социјална заштита, будући да су наши мобилни тимови уочили да већина становника не зна којим установама се трабе обратити за помоћ, истакао је Новаковић.

Како није обезбеђена одрживост пројекта, председник општине Палилула, проф.др Игор  Новаковић најавио је да ће општина Палилула у оквиру својих надлежности наставити да брине о угроженим становницима, те је већ аплицирала новим пројектом а у припреми су и други. Мобилни тимови на пројекту свакодневно су дежурале у месним канцеларијама на територији општине Палилула а ишле су и на кућни праг становника. На овај начин је, према речима Милоша Стојадиновића, менаџера пројекта, остварена уштеда од око 10.000 евра. „Ишли смо на кућни праг грађана те смо кориснике ослободили трошкова око плаћања аутобуске карте и партиципације чиме смо остварили велике уштеде, истакао је Стојадиновић и додао да су мобилни тимови махом дежурали у руралним срединима где нема здравствених станица.

Током пројекта 70 особа остварило је материјалну помоћ захваљујући раду нашег тима правника, рекао је Стојадиновић. Укупна вредност пројекта је 140.000 евра. Новац је обезбедила Европска унија. Пројекат је реализовала општина Палилула у партнерству са Центром за социјални рад „Свети Сава“ а у сарадњи са бугарском општином Ђустендил.